Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan……….

Opvallend genoeg nemen maar weinig kopers een aankoopmakelaar in de hand. Is het voor kopers wel duidelijk dat de verkoopmakelaar in opdracht van de verkoper werkt? Is bij de koper bekend dat er een “onderzoeksplicht” is? Lees verder en denk eens na over een gratis adviesgesprek…..

De verkoopmakelaar is een heel aardige vent  maar werkt in opdracht van de verkoper van een woning. Bij het aangaan van een (ver)koopovereenkomst moet de verkoper gevraagd, maar ook ongevraagd, de koper inlichten over belangrijke feiten betreffende het te verkopen huis. Deze informatieplicht staat bekend als de ‘mededelingsplicht’ van de verkoper.

De verkoper hoeft echter geen mededelingen te doen over zaken die de koper zelf eenvoudig kan waarnemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vochtplekken of scheuren in de muur. Wel dient de verkoper, als daar om wordt gevraagd, nadere informatie te verschaffen.

De koper van een huis moet zelf goed onderzoeken wat hij koopt. Het gaat tenslotte om een zaak van grote waarde. Zorgvuldigheid is hierbij van belang. De koper dient goed te weten waar hij zijn handtekening onder zet, bij het sluiten van een koopovereenkomst. Dit wordt de ‘onderzoeksplicht’ genoemd. Mochten er zich achteraf problemen voordoen bij de aangeschafte woning dan kan een gebrek aan onderzoeksplicht nadelige gevolgen hebben voor het uitkeren van een (schade)vergoeding.

Pippi Langkous was wel in voor een avontuurtje maar ben jij liever zeker van je zaak? Vraag dan om een gratis adviesgesprek. Wij denken graag vrijblijvend met je mee! WELKOM.