Gezondheid

Aanleiding voor het ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen zijn de zorgen over mogelijke effecten op onze gezondheid. De gezondheidsraad geeft aan dat er aanwijzingen zijn dat er een verband is tussen de magnetische velden en leukemie (bij kinderen) echter is dit (nog) niet bewezen.

Scholen en kinderdagverblijven mogen al jaren niet meer worden gebouwd in de buurt van hoogspanningsmasten.

De Rekening

Per 1 januari 2019 is de Wet Voortgang Energie Transitie (VET) van kracht. Door deze wet komt de  gemeentelijke bijdrage voor het ondergronds brengen van de kabels op een maximum van € 975.000,- per kilometer. De financiële opgaaf voor de gemeente Veenendaal is fors (er is bijna € 6 miljoen nodig). Dit verklaart dan ook direct waarom deze discussie al een langere periode loopt.

Maar er is inmiddels voor de inwoners wonend naast/onder de hoogspanningskabels van Veenendaal goed nieuws. De kabels gaan ondergronds, de zogehete verkabeling kan beginnen want er is groen licht gegeven door de gemeenteraad. In november zijn er informatiebijeenkomsten in de Gemeente. Het traject zal minimaal 5 jaar gaan duren.

Waarde woning

Hoogspanningsmasten in de buurt van woningen beïnvloeden de waarde van de huizen negatief. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Maak met het bovenstaande in je achterhoofd dan ook de goede keuze: ga ik handelen of blijf ik even wachten…….huiseigenaren uit Ede, Wageningen en Veenendaal kunnen bij Welkom Makelaars terecht voor een goed advies. WELKOM.

 

WELKOM Makelaars de makelaar met kennis van de regio.