Het Vereenvoudigd Energielabel (VEL) kan waarschijnlijk nog tot 30 december 2020 worden aangevraagd via de website  Energielabel voor woningen. Een label heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. 

Gezien de geldigheidsduur kan het heel interessant zijn om dit jaar nog een label aan te vragen!

Waarom? Omdat de kosten momenteel zeer laag zijn (enkele euro’s).

De kans is groot dat per 1-1-2021 het huidige label wordt vervangen voor een meer uitgebreid label (Europese richtlijnen). Als woningeigenaar kun je nu nog zelf kenmerken van je woning doorgeven, bij het nieuwe label komt er een vakbekwaam energieadviseur langs. Een opname van een woning kan dan langer dan een uur gaan duren en het mag dan ook duidelijk zijn dat dit label meer gaat kosten dan enkele euro’s. De verwachting is dat het gemiddelde tarief voor een energielabel rond de € 200,- zal komen te liggen. De prijs zal o.a. afhangen van:

  • type woning
  • beschikbare documentatie
  • benodigde tijd voor de adviseur om kenmerken op te nemen.

Uitstel?

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft in September echter een motie aangenomen om de invoering van het nieuwe energielabel uit te stellen. Het is nog onduidelijk of er definitief een uitstel zal komen.

Heb je plannen om je woning in 2021 te gaan verkopen?

Neem het zekeren voor het onzekere en vraag alvast het energielabel aan, want het kan dus lonen om dit nu al te regelen.

Wat ook loont? Is een kwalitatief goede makelaar tegen een scherp tarief bij de aan- of verkoop van je woning: WELKOM!