De woningwaarde is de afgelopen jaren flink gestegen en dat gecombineerd met de maandelijkse aflossing kan het heel goed zijn dat je nog steeds een risico-opslag betaalt voor een risico dat aanzienlijk gedaald is.

En als het risico van de bank daalt dan kan de maandelijkse rente over jouw hypotheek natuurlijk ook dalen. Want de zogenaamde risico-opslagen kunnen dan vervallen. 

Maar let op: bij de banken waar de besparing het grootst is, moet je wel zelf actie ondernemen.

Het komt vaak voor dat bij de aankoop van een woning de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde 100%. De bank zal je dan indelen in de hoogste risicoklasse.

Door aflossing en waardestijging van je huis daalt deze verhouding. Op het moment dat die zakt door een bepaalde grens, kan een eerste deel van de opslag verdwijnen. Die grens is meestal 90 of 80 procent.

Sommige banken passen de grens automatisch aan (hier wordt rekening gehouden met de aflossing en niet of onvoldoende met de waardestijging van de woning) maar dit geldt echter nog lang niet voor alle banken.

Beste huizenbezitters kom dus in actie. Check of je hypotheekopslag omlaag kan. WELKOM Makelaars kan een indicatie geven over de waardestijging van jouw woning. Gecombineerd met de informatie over de hoogte van jouw hypotheek en jouw huidige opslag kan al heel snel duidelijk worden of de maandlasten naar beneden kunnen.